Teknoreitti-sivuston Vesireitti-osion otsikkokuvake Linkki Teknoreittien aloitussivulle Tulireitin tunnuskuvake Ilmareitin tunnuskuvake Vesireitin tunnuskuvake Maareitin tunnuskuvake
taustagrafiikkaa / background graphics
Ponnahduslauta linkkipainike Heureka linkkipainike Virran varrella linkkipainike Tekniikan museo linkkipainike HSY Vesi jokikuvake Loppuloiskahdus linkkipainike
HSY Vesi -sviun tekstiin johdattava puhekuplakuvitus
Linkki Työskentelyohjeisiin Linkki Nettietikettiin Linkki Linkkivinkkeihin Linkki Oppilaiden keräämään aineistoon Linkki Palautesivulle

Tervetuloa Viikinmäen jätevedenpuhdistamoon!

Viikinmäen puhdistamo on Suomen suurin jätevedenpuhdistamo, jossa puhdistetaan joka päivä yli 800 000 ihmisen jätevedet.

Jätevedenpuhdistus on tärkeä osa rannikkovesien ja Itämeren suojelua. Jätevesi sisältää ravinteita, jotka luontoon päästessään aiheuttavat järvien, jokien ja merien rehevöitymistä. Rehevöitymisen seurauksena vedestä tulee sameaa, leväkukinnat yleistyvät ja kalat voivat huonosti.

Jätevesien puhdistus vaikuttaa myös meidän jokaisen arkipäivään. Kuvittele miltä uimarannat näyttäisivät, jos wc-pytyn vesi johdettaisiin suoraan puhdistamatta lähimpään rantaveteen!

Viikinmäen jätevedenpuhdistamon vierailun aikana tutustutaan vesilaitoksen toimintaan ja opitaan, mitä jätevesille tapahtuu ennen kuin ne johdetaan Suomenlahteen. Puhdistamon laboratoriossa oppilaat pääsevät tutkimaan läheisen Vantaanjoen vettä ja ryhmissä miettimään, miten jätevedenpuhdistus vaikuttaa lähivesistöjen tilaan.

Vierailun aikana pohditaan myös oikeaa pyttyetikettiä. Tiesitkö, että pelkästään pääkaupunkiseudulla vessanpönttöön päätyy vuosittain yli 200 rekkakuormallista sinne kuulumatonta tavaraa – kaikkea kännyköistä, tekohampaista ja legopalikoista lähtien?

HSY Veden ja Viikinmäen jätevedenpuhdistamon yhteystiedot

HSY:n tunnus ja linkki HSY Veden sivuille

link pictogramLinkki HSY Veden sivulle

Viikinmäen jätevedenpuhdistamon osoite:
Hernepellontie 24, 00710 Helsinki.

link pictogramViikinmäen jätevedenpuhdistamon sijainti kartalla (Fonecta)

link pictogramHelsingin seudun liikenteen reittiopas

Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitos

Vuonna 1994 käyttöön otettu Viikinmäen puhdistamo on Suomen suurin jätevedenpuhdistamo.
© HSY Veden kuva-arkisto

Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitos

Viikinmäen jätevedenpuhdistamo on rakennettu pääosin kallion sisään. Maanalaisen sijainnin myötä lähialueen asukkaat eivät häiriinny mahdollisista haju- tai meluhaitoista.
© HSY Veden kuva-arkisto

Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitos

Puhdistusprosessin ensimmäinen vaihe on mekaaninen puhdistus. Jätevesi kulkee siivilämäisen välpän läpi, jolloin isoimmat roskat saadaan erotettua vedestä.
© Olli Häkämies 2010

Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitos

Kuvan tavarat ovat kulkeutuneet kotitaloista Viikinmäen puhdistamoon viemäreitä pitkin. Muistathan ettei vessanpönttö ole roskis! Jäteveteen kuulumattomat tavarat haittaavat puhdistusprosessia ja vahingoittavat puhdistamon laitteita.
© Olli Häkämies 2010

Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitos

Puhdistamossa työskentelee yli 50 ihmistä erilaisissa tehtävissä.
© Olli Häkämies 2010

Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitos

Jäteveden puhdistukseen kuuluu erilaisia puhdistusvaiheita: mekaaninen, kemiallinen ja biologinen vaihe sekä typen poisto. Puhdistukseen kuluu aikaa kaikkineen vajaa vuorokausi.
© Olli Häkämies 2010

Sivusto toimii seuraavilla selaimilla: Safari 4.0.4, Mozilla Firefox 3.6.3, Internet Explorer 8.0.7600.16358 | TEKNOREITTIEN TOTEUTUS JA COPYRIGHT-INFO